Jenever 2017-10-09T20:44:13+00:00

Project Description

Jenever

Jenever (genever) is afgeleid van Junipérus Communis, de Latijnse naam voor jeneverbes. De jeneverbes, een struik met blauwe besjes, was bekend om zijn urine uitdrijvende werking. Deze vrucht zorgde naast de geneeskrachtige werking voor een specifieke smaak van de drank, waardoor de jenever een geliefd product werd. Bij de bereiding van jenever maakt men gebruik van moutwijn, melassespiritus en graanalcohol. Daarnaast heeft iedere distilleerderij zijn eigen kruidenmengsel van bijvoorbeeld jeneverbessen, angelicawortel, st. janskruid, specerijen, schillen, zaden, bladeren, wortels, vruchten, citroen-en sinaasappelschillen. Elke distilleerderij stookt dus zijn eigen eindproduct met zijn eigen smaak en aroma volgens zijn eigen receptuur. De recepten worden angstvallig geheim gehouden. Behalve door te distilleren over jeneverbessen en kruiden, bestaat er nog een andere methode om jenever te maken: de fabricage langs de koude weg. In de Nederlandse Verordening Benaming Gedistilleerde en Zwak gedistilleerde dranken is opgenomen dat jenever en korenwijn alleen met natuurlijke aroma’s en aromatiserende preparaten mogen worden gearomatiseerd.

Er bestaat een onderscheid in aan aantal types jenever en afleidingen daarvan, zoals:

Jonge Jenever
De naam jonge jenever slaat niet op de leeftijd van de drank, maar duidt een andere manier van bereiding aan. Kenmerkend voor jonge jenever is de vrij neutrale smaak, wettelijk mag hoogstens 15% moutwijn worden gebruikt en mag jonge gezoet zijn met maximaal 10 gram suiker per liter.

Oude Jenever
De naam oude jenever is ontstaan toen de neutralere jonge jenever op de markt kwam. Sindsdien duidt de benaming oude jenever het gebruik van de oude receptuur aan. De verschillen tussen oude en jonge jenever zijn. Oude jenever heeft minimaal 15% moutwijn en maximaal 20 gram suiker per liter. Bij de bereiding van oude jenever worden meer jeneverbessen gebruikt, die een duidelijke invloed hebben op de smaak. Oude jenever bezit een tikje zoet in de smaak, afkomstig van toegevoegde karamel. Door de karamel en eventuele houtlagering heeft oude jenever een ivoorachtige kleur. Het alcoholpercentage van oude jenever is minimaal 35%, maar verschillende merken brengen de oude met een hoger alcoholpercentage op de markt.

Korenwijn
Het karakter van korenwijn ontleent deze aan de aanwezigheid van minimaal 51% moutwijn. Verder omvat dit distillaat zuivere graanalcohol en een geselecteerd kruidenmengseL Hetminimum verplichte alcoholpercentage van korenwijn is 38%. De meeste korenwijnen ondergaan een korte of lange rijping op eiken vaten. Het product korenwijn benadert het dichtst de jenevers uit de 18de en 19de eeuw. We zouden ze de Nederlandse “malts” kunnen noemen.

Merken

Zuidam