Rum 2018-02-18T11:43:58+00:00

Project Description

Rum

Bij rum denken veel mensen gelijk aan vijftien rovers met kromme zwaarden. En natuurlijk, dit cliché uit Pippi Langkous klopt. In de zeevaart was rum ontzettend populair. Ik denk echter in de eerste plaats aan een geweldige drank, die wel de nodige introductie verdient.

Om de geschiedenis van rum te achterhalen moeten we om te beginnen naar Indonesië. Daar groeide een lang, dik gras dat daar zijn oorsprong heeft. Dat gras luistert naar de naam Saccharum Officinarum, voor de gewone sterveling beter bekend als suikerriet. Toen Chinese handelaren het ontdekten en het meenamen naar de rest van Azië ging het snel. Arabieren namen het mee naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daar kwamen de Europeanen het in de elfde eeuw tegen tijdens de kruistochten. In 1493 was het Christoffel Columbus die enkele rietsuikerstekken meenam naar Amerika en dat wat nu Haïti en de Dominicaanse republiek is. Portugezen brachten de stengels naar Brazilië.

In het Caribische gebied bleek er een ideaal klimaat te zijn voor de teelt van suikerriet. De productie van suiker verspreidde zich met dank aan de handelsgeest van de Europeanen snel over de vele eilanden aldaar. Honderden suikerplantages en -fabrieken kwamen er in de Nederlandse, Spaanse, Portugese, Engelse en Franse koloniën. Of we daar nu trots op moeten zijn is een tweede, maar feit is wel dat daar de eerste rum ontstond.

Allereerst werd de geoogste suikerriet geplet door gigantische molens. Het sap werd opgevangen en wanneer dat afkoelde, ontstonden er grote brokken van gekristalliseerde suiker. Bij het stroperige goedje wat vervolgens overbleef, ook wel melasse genoemd, werd water toegevoegd. Dat bracht een gistingsproces op gang. De alcohol die daaruit ontstond werd gedistilleerd, et voila: rum.

Het werd een succesverhaal in de tropen. Het bleek een wondermiddel voor allerhande ongemakken. Britse mariniers kregen het zelfs dagelijks op rantsoen. Dat bleef overigens een recht voor de Britse marine tot 1969.

Door de Amerikaanse Revolutie, de opkomst van whisky en de uitvinding van suikerextractie verminderde de productie van rum. Maar door de groei van het toerisme en het feit dat er steeds betere blends konden worden geproduceerd (rum is tegenwoordig heel goed te gebruiken voor mixdranken en cocktails) overleefde de drank tot op de dag van vandaag.

 

 

Merken

Bacardi