StiBON is een onafhankelijke opleiding voor iedereen die meer wil weten over bier. Waar wordt bier van gemaakt? Hoe wordt het gebrouwen? Welke biertypes zijn er? Wat betekent boven- en ondergisting? Hoe kan ik bier en spijs combineren? Dit zijn vragen die beantwoord worden tijdens de StiBON opleiding. Voor horecaondernemers en hun personeel tot slijters en particulieren die hobbymatig in bier geïnteresseerd zijn. StiBON is opgezet zonder steun van de grote brouwerijen. En dus onafhankelijk. De opleidingen worden verzorgd door StiBON Bieropleidingen BV naar de eisen van Stichting Bieropleidingen Nederland [StiBON]

De StiBON opleiding niveau 1 behandelt de basis van bier.
Tijdens zes avonden komen op een onderhoudende manier meerdere onderwerpen aan bod. De cursus wordt afgesloten met een examen.
Wie hiervoor slaagt:

  • Kent de eigenschappen van de belangrijkste biertypen
  • Weet welke factoren een biertype bepalen (granen, hopgebruik, kruiden en gistingsmethode)
  • Kan de belangrijkste procedures benoemen voor de ontvangst, opslag, verkoop en het serveren van bier
  • Begrijpt de basis voor het maken van proefnotities en kan de belangrijkste biertypen onderscheiden tijdens een blindproeverij.

De kosten voor de StiBON opleiding Niveau 1 bedragen € 495,- ex BTW (€ 598,95 incl. BTW). Dit bedrag is inclusief een map met daarin het benodigde studiemateriaal, proeverijen en het examen. Het lesmateriaal wordt tijdens de eerste les uitgereikt.
Wie vijf lesavonden heeft gevolgd en niet voor het examen slaagt krijgt een certificaat als bewijs van deelname. Het afleggen van het examen is niet verplicht, maar het met succes afleggen ervan is wel een voorwaarde om door te mogen gaan naar Niveau 2. Iedere cursist moet zich apart aanmelden voor het examen. Wie het examen niet haalt krijgt de mogelijkheid tot een herkansing. De kosten hiervoor bedragen € 60,- ex. BTW (€ 72.60 incl. BTW)